Au! 

01-03-2022

Auteur: Kast- Janneke Rogaar 

Verschijningsdatum: juli 2021

Uitgeverij: Kluitman (https://www.kluitman.nl/

Recensie

De ou en de au, het blijft  voor veel kinderen erg lastig. Wanneer moet je welke gebruiken? In dit boek komen alle gangbare au- woorden voorbij. Het is een humoristisch verhaal en er wordt geen enkel ou- woord gebruikt. Hoe handig! 

Het boek 'Au!' gaat over een pauw die erg trots is op zijn blauwe veren. Elke dag krijgt hij een applaus. Op een dag in november is er niemand te bekennen. Hij hoort geen wauw en krijgt ook geen applaus. De pauw ontmoet een astronaut met een hoofd als een kauwgombal. Samen beleven ze allemaal bijzondere avonturen. 

Het boek bevat vaak voorkomende au- woorden, maar ook woorden die de kinderen niet direct zullen kennen. Je vergroot dus direct de woordenschat van kinderen. De tekst wordt ondersteund door prachtige afbeeldingen. Het boek is geschikt om voor te lezen, maar kan door oudere kinderen ook goed zelf gelezen worden.

Ik heb dit boek voorgelezen in groep 4. De woorden waren wat lastig, dus ik heb het hele boek gefotografeerd. De kinderen konden zo op het bord meelezen en vooral goed naar de afbeeldingen kijken. Ze  waren door de spanning van het verhaal enorm betrokken. Soms stopte ik tussendoor om een woord uit te leggen. Na afloop kregen de kinderen van mij een werkblad. Ze konden hier woorden opschrijven die zij graag wilden onthouden. Er was ook ruimte om een tekening te maken bij dit woord. We sloten af met een leuke woordzoeker vol au- woorden. Download de bestanden hier:


Kortom: een leuk boek waardoor je au- woorden makkelijker onthoudt. De afbeeldingen passen goed bij de tekst en helpen de woorden te begrijpen. Het enige nadeel kan zijn dat de woorden soms wat extra uitleg nodig hebben, verder ben ik helemaal enthousiast!