Stoere Steffie en de stinkende stad

05-04-2022

Auteur: Annemarie Bon

Verschijningsdatum: augustus 2020

Uitgeverij: Kluitman (https://www.kluitman.nl/) 


Recensie 

Op zoek naar een spannend geschiedenisboek geschreven op AVI E4  niveau? Lees dan zeker even verder!

Dit boek is niet alleen geschikt om te leren lezen, maar ook om een beeld te krijgen van de geschiedenis. Steffie en Said reizen namelijk met een tijdmachine terug naar het jaar 1300. Ze verzamelen allemaal informatie voor hun spreekbeurt over de middeleeuwen. 

Steffie en Said ontdekken dat het allemaal heel anders ging vroeger. Het is enorm druk in de stad. Er rijden karren en het is erg vies. Ze zien kraampjes van de kleermaker, wevers, slagers en bakkers. Alles wordt op straat te koop aangeboden. Ze krijgen dorst, maar hoe komen ze aan drinken? Van water kon je die tijd ziek worden.

Tijdens hun reis ontmoeten ze Simon. Steffie en Said leren veel van Simon. Ze mogen een kijkje nemen in zijn werkplaats. Steffie en Said hopen dat Simon meer kan vertellen over de steen der wijzen, maar dat pakt niet goed uit.....

Na een hoop spannende momenten lukt het Steffie en Said om weer samen te komen. Ze pakken elkaars hand en drukken op de knop. Met een harde plof belanden ze weer in de tijd van nu. En die spreekbeurt? Daar hebben ze meer dan genoeg informatie voor verzameld. 

Ik vind het een leerzaam en spannend boek. Het verhaal wordt ondersteund door prachtige illustraties. Deze illustraties helpen de kinderen om een beeld te krijgen van het jaar 1300. Het boek bevat ook spannende elementen. Dit zorgt ervoor dat kinderen graag verder willen lezen. Wat mij betreft zeker een aanrader! 

Tip voor in de klas: laat de kinderen een tekening maken bij het verhaal. Hoe zag een stad eruit in het jaar 1300? Wat is het verschil met de stad van toen en de stad van nu? Hoe zou jij het vinden om in het jaar 1300 te leven? 

Wist je dat er meer boeken zijn van Stoere Steffie? In alle delen reizen Steffie en Said terug naar een andere gebeurtenis. Hieronder enkele voorbeelden:

- Stoere Steffie op bezoek bij van Gogh (E4)

- Stoere Steffie en de rare uitvinder (E4)

- Stoere Steffie en de tijdmachine (E4)

Vanaf augustus 2022 ligt ook Stoere Steffie bij de dino's in de winkel.