Waarom hebben we tenen? 

27-01-2022

Auteur: Molly Oldfield (vertaald door Jan Paul Schutten)

Verschijningsdatum: januari 2022

Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff (https://www.lsamsterdam.nl/)

Recensie

Waarom zijn schildpadden zo langzaam? Zijn jongens sneller dan meisjes? Hoe lang is de nek van een giraffe? Waar is haar van gemaakt? Antwoorden op deze vragen (en nog veel meer) vind je terug in dit boek!

In het boek 'Waarom hebben we tenen?' worden 366 vragen van kinderen over de hele wereld beantwoord. Voor elke dag van het jaar een vraag met uitgebreid antwoord. Het boek is ook op deze manier opgebouwd. Elke maand begint met een overzicht van de vragen. Vervolgens worden de vragen per dag beantwoord. 

De vragen zijn erg uiteenlopend en sluiten goed aan op de belevingswereld van kinderen. Alleen de afbeeldingen zijn al fantastisch! Het is geschikt om voor te lezen, maar voor oudere kinderen ook zeker goed zelf te lezen. 

Ik gebruik dit boek in groep 4. Elke pauze behandelen we een vraag. We gaan eerst over het onderwerp in gesprek en bespreken vervolgens de mogelijke antwoorden. Aansluitend lees ik het antwoord voor. De kinderen zijn enorm betrokken en ge├»nteresseerd. Vaak kijken we na het lezen nog een filmpje over het desbetreffende onderwerp. 

Kortom: een leerzaam boek met prachtige afbeeldingen! Heel goed in te  zetten in het onderwijs, maar ook zeker leuk voor thuis. Ik heb geen minpunten kunnen ontdekken.